Jak rośnie szpinak?

Jak rośnie szpinak

Każdy z nas przynajmniej raz w swoim życiu słyszał, że warto jeść szpinak. Szpinak to
bez wątpienia roślina warta zainteresowania. Warto wspomnieć, że liście szpinaku zawierają
w sobie wiele wartości odżywczych takich jak witaminę C, żelazo, potas, magnez i kwas
foliowy.
Szpinak ma wiele zastosowań leczniczych, pomaga zwłaszcza przy anemii, chroni
przed chorobami nowotworowymi i miażdżycą, oraz co ciekawe ma wiele własności
uspokajających.

Szpinak to jednoroczna roślina, która jest gotowa do zebrania po 6-8 tygodniach od dnia
wysiewu. Uprawa szpinaku nie jest trudna, natomiast warto pamiętać o kilku istotnych
warunkach.
Szpinak lubi nasłonecznione miejsca, szczególnie wczesną wiosną, natomiast najważniejsze
jest by pamiętać, że szpinak nie lubi upałów. W wysokich temperaturach roślina szybko
kwitnie przez co traci na swoich wartościach odżywczych i smaku. A więc ważne, żeby
zebrać szpinak przed wypuszczeniem kwiatów.
Kolejnym ważnym aspektem jest gleba. Roślina świetnie rośnie w glebach cięższych,
żyznych, piaszczysto-gliniastych o odczynie obojętnym. Gleba powinna być również
wilgotna, zatem warto pamiętać o regularnym, ale nie obfitym podlewaniu rośliny.
Kiedy mamy już przygotowane odpowiednie miejsce i glebę, możemy zasiać nasiona
szpinaku. Nasiona siejemy w rzędach oddalonych od siebie o 20-25 cm, w rzędzie co 3-4 cm
i głębokości 2 cm. Dzięki temu szpinak będzie mógł swobodnie i dobrze rosnąć.
Szpinak można siać w różnych terminach w ciągu roku, lecz warto dobrać do niego
odpowiednią odmianę szpinaku.
Jeśli zależy nam na zbiorach pod koniec maja lub na początku czerwca, należy zasiać nasz
szpinak na przełomie marca i kwietnia. Najlepsze gatunki do wiosennego wysiewu to:
Olbrzym Zimowy, Matador oraz Arosia.
W przypadku kiedy zależy nam na zbiorach jesiennych w październiku i listopadzie, szpinak
należy siać na początku sierpnia. W tym czasie najlepszym wyborem będą Matador, Asta lub
Arosia.
Natomiast kiedy liczymy na zbiór w kwietniu, maju szpinak siejemy pod koniec sierpnia lub
na początku września poprzedniego roku. W tym terminie siejemy odmiany odporne na mróz
takie jak: Matador, Olbrzym Zimowy, Markiza, Asta i Arosia.
Szpinak to niewątpliwie roślina ciesząca się popularnością. Dobrze uprawiany może być
smacznym i wartościowym dodatkiem do każdej naszej potrawy.

Sprawdź naszą ofertę na zawsze smaczny i świeży szpinak!

bibliografia: http://www.e-ogrodek.pl/a/szpinak-przez-caly-rok-jak-uprawiac-szpinak-91.html

Dodaj komentarz